Share

Vochtige doekjes in de wc, geen goed idee!

22 april 2023

8.000 ton vuilnis per jaar! 

Dat is wat Aquafin, het bedrijf dat onze riolen en waterzuiveringsinstallaties beheert, uit het afvalwater haalt van de Vlaamse gezinnen. En met afvalwater bedoelen we het water dat we doorspoelen en dat wegloopt uit onze toiletten, badkuipen en wastafels.

Zo belandt nog altijd 20 procent van huishoudelijk afvalwater ongezuiverd in rivieren en beken. De Vlaming kiepert bewust allerlei spul door zijn toiletpot:

  1. Vochtige doekjes, vochtig toiletpapier, wc-rollen
  2. Luiers, tampons, maandverbanden, condooms
  3. Sigarettenpeuken
  4. Dode huisdieren (goudvissen, muizen, ratten, hamsters …)
  5. Frietvet en verf

Er gebeuren ook kleine en soms dure ongelukjes:

  1. Portefeuilles, smartphones of zelfs valse gebitten

Sigarettenpeuken zijn kleiner en dus minder schadelijk. Alleen hebben ze de eigenschap dat ze niet vergaan en zo in de waterlopen terecht komen. Idem dito voor condooms, die komen in de rivieren bovendrijven.

Frietvet en ook verf blokkeren de leidingen omdat het in koud water stolt en opdroogt. Er treedt een vernauwing op waardoor afvalwater niet vlot meer kan worden doorgespoeld.

Erger zijn de vochtige doekjes, vochtig toiletpapier, luiers, maandverbanden en tampons. Die horen absoluut niet thuis in het toilet. Ze zorgen voor de zwaarste problemen want ze vergaan niet en zorgen voor vuilophoping in de riolering.

Fabrikanten van toiletproducten prijzen tegenwoordig steeds meer producten als afbreekbaar aan, maar niet alles blijkt dat ook te zijn. “Niet elk afbreekbaar rolletje of doekje breekt écht af in het water”, zegt Sabine Schellens, de woordvoerder van Aquafin, in enkele kranten.

Vochtige doekjes horen niet thuis in het toilet, ondanks de voorschriften op hun verpakking. Er zal zich letterlijk een prop vormen in de septische put of in je leidingen. Resultaat: je leidingen raken verstopt.

Heb je geluk en stroomt je afvalwater mét vochtige doekjes en zogezegd afbreekbare wc-rolletjes? Dan nog wordt het probleem alleen maar verplaatst. Wat niet afbreekt, dreigt de pompen en leidingen van Aquafin te blokkeren. Doekjes en rolletjes klitten samen in de schroeven waardoor de pompen blokkeren. Het kost de maatschappij maandelijks een bom geld om de pompen te reinigen of te herstellen.

Wet

Daarom wil Aquafin dat er bij wet bepaald wordt wat wel en niet in de wc-pot kan. “We onderzoeken aan welke voorwaarden een product moet voldoen om echt afbreekbaar te zijn. Onze resultaten kunnen nadien in een Koninklijk Besluit gegoten worden, waarna een wet dan kan bepalen welk product nu al dan niet een logo van afbreekbaar mag gebruiken.”