fbpx

Zie jij ze wel eens vliegen?

Van die kleine vliegjes, 2mm tot 6mm groot, behaard op de vleugels, grijs tot heel lichtgrijs van kleur. Ze vliegen rond in het huis, verzamelen aan de gootsteen in de keuken, aan het bad, aan afvoerputjes of aan de septische put.

De Rioolkrak vreest dat je te maken hebt met de fameuze rioolvlieg

Deze rioolvliegjes worden ook wel motvlieg, filtervlieg, afvoerbuisvlieg en aalputmug genoemd. Op zich hebben deze vliegjes de unieke functie om de ontbinding van organisch materiaal te versnellen dankzij de larven.

Hun natuurlijke biotoop zijn plaatsen waar het vochtig en koud is: rioleringen bijvoorbeeld. Erger is wanneer dat die rioolvliegjes in je huis rond beginnen vliegen want dan heb je ongetwijfeld te maken met een lek of een scheur in je riolering. Snel optreden is de boodschap. Waarom?

Je riool lek of rioolscheur moet dringend hersteld worden anders raakt je riolering verstopt. Ondertussen weet je al wat dit concreet betekent:

 • Tal van ongemakken zoals storing van je dagelijks comfort, verstopte WC, water dat niet wegstroomt in je lavabo, bad, gootsteen,…
 • Je krijgt er bovenop die hinderlijke afvoer geur.

Door een lek of een breuk in je riolering, ontstaat er een soort drab. Het is een vieze sliblaag van water en zand. Dé ideale voedingsbodem voor de larven van rioolvliegjes. Eens ontpopt, verspreiden pasgeboren rioolvliegjes zich heel snel in het huis en worden ze een echte plaag.

Rioolvliegjes of motvliegen leven op organisch voedsel (rioolschimmels) en ziekte overbrengende bacteriën. Dit ongedierte wordt zo de ideale verspreider van vieze bacteriën waardoor je eigen gezondheid ernstige schade kan oplopen. Denk aan allergische reacties maar ook ernstig ziek worden. Het bestrijden van deze plaag, doe je best niet zelf. Je loopt immers gevaar op besmetting.

De Rioolkrak weet raad en kan je snel van deze plaag verlossen

Het is van belang dat de oorzaak van het probleem wordt aangepakt. Met moderne detectie technieken zoals camera inspectie en/of rookdetectie gaan we de eerst plaats van de scheur lokaliseren. Hier komen geen brekingswerken aan te pas. Van zodra de juiste plaats is vastgesteld en we een concreet idee hebben van de grootte van de breuk of scheur, wordt de herstelling vakkundig uitgevoerd.

Resultaat: de rioolvliegjes hebben geen kans meer om vrij rond te vliegen in je huis. Als je te maken had met een echte plaag, gaan we ook de rioolvliegjes uitroeien met drastische middelen.

Wil je snel verlost worden van deze vervelende rioolvliegjes?

Bij De Rioolkrak staan we altijd klaar voor snelle actie: snelle detectie zonder brekingswerken, moderne hersteltechnieken en je bent zo verlost van dit ongedierte! Bel ons op het gratis nummer 0800 26 660 of maak een afspraak via het aanvraagformulier

2 thoughts

 1. Tinne Verhelst schreef:

  Beste Gul,

  Dank voor je reactie. Op basis van je omschrijving, hebben we een sterk vermoeden dat je toch met motvliegen of rioolvliegjes te maken hebt. Je hebt er goed aan gedaan om je septische put te laten legen maar heeft de ruimer ook je afvoer nagekeken op defecten of breuken? Bij een defect of breuk aan je riolering, ontstaat er een sliblaag van afvalwater en zand. Het is deze sliblaag die de ideale voedingsbodem is voor de pasgeboren larven om snel uit te groeien tot motvliegen of rioolvliegjes.

  De vliegjes bijten of steken niet, maar zoals je zelf schreef, zijn ze echt een last en ze kunnen schadelijke bacteriën in huis verspreiden.
  De Rioolkrak is zeer vertrouwd met dit onaangenaam verschijnsel en weet hoe jouw probleem snel kan worden opgelost. Gul, we raden je aan om vandaag contact met ons op te nemen zodat we je snel kunnen verlossen van deze vervelende rioolvliegjes.

  Groetjes, Tinne

 2. Gul eliuygun schreef:

  Beste
  Ik heb last van kleine vliegjes in mijn septische put heb hem 2 weeken geleden laten leegmaken
  Het zat daar vol op het koek in het put
  Het zijn geen motvliegen deze hebben een booge vorm gelijk een banaan
  En ze vkomen op u af kruipen op je lichaam!
  Is deze gekend bij u ??
  Graag een reactie
  Mvg gul

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *