fbpx

Afvoer verstopt? 5 tips om het zelf snel op te lossen

Oorzaak verstopping

Wat typisch is aan verstoppingen in je afvoer, is dat je er altijd geheel onverwacht mee wordt geconfronteerd en op de minst ideale momenten van de dag.

Je verlangt bijvoorbeeld naar die verfrissende douche na je zware dag werken, je opent de kraan maar je merkt dat het water niet wegstroomt. Daar sta je dan! De afvoer is verstopt.

Met volgende handige, milieuvriendelijke en gemakkelijke tips, kan je het probleem definitief of tijdelijk oplossen. Probeer ze eerst uit vooraleer je een vakman inschakelt.

Tip 1: gebruik de ontstopper

Omdat meestal een verstopping wordt veroorzaakt door een hardnekkige prop vuil, opgehoopt in de sifon. Met de klassieke ontstopper (zuignap op een stok), ga je je afvoer vacuüm trekken zodat allerlei vuil en proppen loskomen van je afvoer. Dit vuil kan je dan meteen doorspoelen.

Werkwijze:

 1. Plak de overloop van de was- of spoelbak dicht met tape. Je kan ook vragen dat iemand het gat van de overloop met een doek dicht houdt zodat er geen lucht binnen geraakt.
 2. Zorg dat er een beetje water in de bak staat om het zuignap-effect te versterken.
 3. Zet de ontstopper over het afvoerputje en maak een paar stevige, pompende bewegingen op en neer.
 4. Trek de zuignap nu los en controleer of het water nu vlot wegspoelt.

 

Tip 2: de sifon schoonmaken

De sifon schoonmaken kan je perfect zelf doen. De Rioolkrak raadt aan dat je dit op regelmatige basis doet. Je vermijdt er vervelende geurtjes mee en vooral een ergere verstopping.

Werkwijze:

 1. Zet het raam open want vieze geuren zullen vrijkomen die anders door het water in de sifon worden tegengehouden door het waterslot.
 2. Trek eventueel schoonmaak handschoenen aan.
 3. Zet eerst een lege emmer of bakje op een dweil en onder je sifon.
 4. Schroef de sifon volledig los met een waterpomptang en maak hem volledig leeg.
 5. Verwijder het vuil uit de sifon en maak meteen ook de afvoerbuis tussen de sifon en het afvoerputje schoon.
 6. Schroef de sifon er weer op en controleer of alles goed vastgeschroefd zit.
 7. Controleer of de afvoer nu wel deftig doorloopt.

Als tip 1 & 2 niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd, wil dit zeggen dat de verstopping verder in de leiding zit. Een verstopping verder in de leiding kun je oplossen met volgende tips.

Tip 3: afvoer milieuvriendelijk ontstoppen

 • Met de waterkoker (enkel bij vetophoping)
  Werkwijze: giet het kokend water door de afvoer en misschien zal de vetophoping letterlijk ‘wegsmelten’ door het kokend water.
 • Met baksoda en azijn
  Als het op de mechanische manier niet lukt om je afvoer te ontstoppen, dan kan je het met baking soda (natrium bicarbonaat) en azijn proberen (dit lukt meestal wel, tenzij er iets in vast zit wat niet kan oplossen).

Benodigdheden:

 • Een kopje baking soda.
 • Een kopje azijn.
 • Heet water.

Werkwijze:

 1. Giet eerst het kopje baking soda in het afvoerputje.
 2. Doe er dan voorzichtig de azijn bij – opgelet! dit gaat bruisen, schuimen en borrelen, dus hou je gezicht er zeker niet boven.
 3. Laat dit papje een kwartiertje inwerken.
 4. Giet er dan kokend water over.

Dit is meestal wel voldoende efficiënt om de verstopping op te lossen. Als het hiermee nog niet verholpen is, kan je dit gerust nog eens opnieuw herhalen. Milieuvriendelijker kan het niet.

Van chemische ontstoppingsmiddelen die je in de meeste doe-het-zelf zaken koopt, is De Rioolkrak zelf geen voorstander. Chemische ontstoppingsmiddelen zijn simpelweg te overbelastend voor het milieu.

Er schuilen nog 2 andere, even ernstig gevaren bij het gebruik van dergelijke chemische ontstoppingsproducten:

 • Explosiegevaar: ga je verschillende chemische soorten mengen, dan verhoog je de kans op explosie door de onvoorziene reacties die de chemische stoffen op elkaar kunnen uitlokken.
 • Beschadiging van luchtwegen tot verbranding toe: stel dat de verstopping na behandeling met een chemisch ontstoppingsmiddel, er nog steeds zit. Je draait nu de sifon af om te kijken waar er nog verstopping kan zitten. Je ademt per ongeluk de vrijgekomen walm van dit gevaarlijke product naar binnen. De gevolgen kunnen je tekenen voor de rest van je leven.

Tip 4: de ontstoppingsveer

Deze tip is opnieuw als de ontstopping verder in je afvoerbuis zit. Met een ontstoppingsveer kan je de afvoerbuis terug vrij maken op een plaats waar je niet meteen bij kan.

Werkwijze:

 1. Maak de sifon opnieuw los.
 2. Druk een ontstoppingsveer door de afvoerleiding.
 3. Maak lange halen met de ontstoppingsveer en druk ze zo ver mogelijk in de afvoerbuis.
 4. Draai de sifon weer vast en controleer of het water in de was- of  spoelbak nu kan wegvloeien.

Tip 5: Voorkom met een simpel zeefje

Door een klein daarvoor gemaakt zeefje in je afvoerputje te zetten, kan je al heel wat verstoppingsleed voorkomen. Je hebt ze tegenwoordig in alle soort materialen: plastiek, rubber, roestvrij chroom,… en perfect passend in je mooie wasbak of douche.

De Rioolkrak hoopt echt dat je aan de hand van de 5 bovenstaande tips een verstopping zelf kan oplossen. Als achteraf blijkt dat je afvoer verstopt blijft, dan is er natuurlijk een ernstiger probleem die meteen vakkundig moet worden aangepakt, meer lees je hierover op onze ontstoppingsdienst pagina.

41 thoughts

 1. Aaf schreef:

  Ongeveer om het half jaar zit de gootsteen verstopt. Vaak lossen we het op met wat soda en azijn en een ontstopplopper. Dit keer lijkt dit niet het gewenste resultaat te hebben. Nu hebben we echt alles wat op internet staat geprobeerd en uit wanhoop ook voor het eerst een chemisch middel, maar ook dit hielp niet. Het loopt een beetje door maar niet zoals eerst. Kan het zijn dat we met de ontstopplopper we de buizen kapot hebben gemaakt, door te veel en te heftig ploppen? Of wat zou het kunnen zijn, is de verstopping zo heftig?

  1. Tinne Verhelst schreef:

   Beste,

   een ontstopping kan zo hardnekkig zijn dat de huis en keukenmiddelen niet meer werken, ook kunnen chemische producten schade aanbrengen aan de leidingen. We kunnen deze afvoer dan gaan ontstoppen onder hoge druk met behulp van de camera.

 2. Isabel schreef:

  Bij was de afvoer van de douche chronisch verstopt. Na even douchen stond ik in een voetbad dat maar heel moeilijk wegliep. Dit probleem kwam steeds terug. Sinds ik preventief elke week met soda en heet water doorspoel, heb ik constant een goede doorstroming. Preventief ontstoppen kan dus veel uitmaken.

 3. Annick schreef:

  Goedemorgen
  dit lijken mij goede tips, waarvoor dank ! Omdat de klassieke ontstopper niet werkt, ga ik het met baking soda en azijn proberen.
  Maar bent u zeker van dat kokend water ? Kan de leiding dat wel aan ? De mijne begint al te knallen als ik er gewoon heet water doorheen laat stromen…
  vriendelijke groet
  Annick

 4. Theunis Albert schreef:

  De afloop van keuken afwastafel liep heel traag leeg. Blokkering zat in de leidingin de muur na de cyfon. Een destop product geprobeerd . Echter geen resultaat. Op internet jullie site gevonden en de door jullie aanbevolen actie ondernomen
  nl.baksoda en azijn gevolgd door kokend water. Na meerdere pogingen met de veer ben ik door de blok-
  kering geraakt. Daarna nog vele liters kokend water door afvoer leiding gegoten. Momenteel werkt de afvoer weer prima . Bedankt voor de nuttige tips
  Albert

 5. Tom schreef:

  Gisteren gans de dag bezig geweest met de hoge druk en rioolslang alles zat potdicht door grote witte klompen vuil is dit kalk of zeepresten? Hoe vermijd ik dit in de toekomst en bestaat er geen middel om deze klompen te laten oplossen?

  1. TaranQ schreef:

   Het witte zijn zeep resten.

  2. Reem schreef:

   Heb precies het zelfde! Om de 4 maanden kan ik weer aan de gang… De verstopping lijkt wel 3 meter ver te zitten… Hoop witte zachten klonten eruit gehaald soms ook zwart…. helaas al het zware materiaal al geprobeerd. Ik ga nu met een kabel trekker aan de gang hoop dat ik daar wat mee kan door prikken pfff….

   1. Tinne Verhelst schreef:

    Beste,

    Dit zijn vetten en zepen die zich vastzetten in de buizen. U kan de afvoeren periodiek proper maken en ze zo verwijderen, om deze taak makkelijk te maken kan je extra toegangsputjes op de leidingen laten plaatsen waar deze vetten en zepen dan samen komen en deze makkelijker te reinigen zijn.

 6. Eva schreef:

  hallo,
  Ik heb het probleem dat mijn afvoer van de wasbak verstopt zit, dit is waarschijnlijk door haren en wellicht wattenstaafjes of watjes. Is daar enige oplossing voor?

  Alvast bedankt,
  Eva

  1. Tinne Verhelst schreef:

   beste,

   Indien de 5 tips niet werken komen wij graag ter plaatsen om het nodige te ontstoppen onder hoge druk met behulp van de camera. U kan ons hiervoor telefonisch of per E-mail contacteren

  2. Annie schreef:

   Wattenstaafjes, watten laat je toch niet wegspoelen in je lavabo???

  3. stephan schreef:

   ja. geen haar wassen of borstelen boven de wasbak, maar er voor. watten en wattenstaafjes in een vuilnisemmertje.

 7. Bjorn schreef:

  Hallo,

  Onze douche loopt niet snel af, waardoor de douche bak zich soms nogal durft te vullen met water.
  Reeds een filtertje geplaatst, om telkens het haar af te voeren, en met een handpomp eens gepompt.
  Hiermee kwam er allerlei vies, grijs/bruin water in de douche zelf met wat zeepachtige restjes

  Na dit te doen, liep het water even beter weg, maar na verloop van tijd terug hetzelfde.
  Ik vermoed trouwens dat de afloop niet genoeg “val” heeft, waardoor het zo snel terug verstopt.

  Zijn er tips / tricks om deze leiding zo goed mogelijk te onderhouden?

  Alvast bedankt

  1. Tinne Verhelst schreef:

   Beste,

   Vermoedelijk stapelen zich zepen en vetten zich op in de leiding waardoor deze dicht slippen.
   U kan deze leiding laten reinigen en controleren op hun diameter en verval, dit door middel van een reiniging onder hoge druk + camera inspectie.
   Aan te raden is om na het gebruik van de douch voldoende heet water door de leidingen te laten lopen met een groot debiet dus bv even de afloop te dichten, het water hoger te laten komen en dit dan te laten weglopen.
   Indien u verdere vragen heeft horen wij het graag.

  2. Annie schreef:

   Ja regelmatig sodabrokken in lauw water oplossen in in afvoer doen… Dit laat het vuil meer glijden en vetoplossend…

 8. Kobus schreef:

  Beste wij hebben een appartement op de 3e verdieping
  En de afvoer van de douche loopt niet meer door
  Met een rubbere ontstopper geprobeerd en een veer
  Maar blijft slecht en tijdens het gebruik van de rubbere ontstopper komen er stukjes en reepjes cement mee naar boven
  Een idee wat nu het handigst is te doen?

  1. Tinne Verhelst schreef:

   Beste,

   Als er stukjes cement mee komen kan het zijn dat de leiding deffect is. Het beste kunnen we een keertje in de leiding gaan kijken om te bekijken wat er aan de hand is en te gaan ontstoppen. Moest er effect een defect zijn in de leiding kunnen we u aansluitend een offerte bezorgen voor aanpassings- of herstellingswerken.

 9. sam schreef:

  mijn afvoerbuis van toilet naar de put zit bijna dicht door kalk aanslag, kan dit nog herteld worden zonder open breken

  1. Tinne Verhelst schreef:

   Beste,

   Dit hangt van verschillende factoren af zoals diameter van de leiding, het materiaal waaruit de leiding bestaat, en de ernst van de verkalking.
   Om na te gaan of dit al dan niet mogelijk is dienen wij een camera inspectie uit te voeren

 10. Alex D. schreef:

  Er is een afvoerprobleem in de badkamer van een appartement op de 2e verdieping (afvoer wasmachine + lavabo komt terug in bad). Bij vacuumtrekken komt er bovendien steengruis mee, maar het probleem raakt niet opgelost. Wij hebben de stellige indruk dat er een verstopping zit in de verticale (= gemeenschappelijke) afvoerbuis, afgaande op de hoeveelheid water die kan worden geloosd voordat het bad begint vol te lopen.
  Hoe kunnen wij weten of wij de syndicus moeten aansprakelijk stellen, ofwel of de verstropping zich in de private leiding bevindt? De syndicus is ingelicht, maar geeft niet thuis.

  1. Tinne Verhelst schreef:

   Beste,

   Om uit te zoeken wat er effectief aan de hand is en wie er aansprakelijk is dienen wij een camera inspectie uit te voeren al dan niet met reiniging van de leidingen.
   Indien U wenst kan U ons hiervoor contacteren tijdens de kantoor uren op het gratis nummer 0800 266 60

   1. Vandewalle bjorn schreef:

    Beste , mijn afvoer zit al tijdje verstopt van de lavabo , ik heb de shifon er proberen afdraaien en de lussen leiding van lavabo naar muur brak gewoon af , het is van inox er zit ook groen pap in mijn leidingen en de koperen buizen die lopen langs de muur komen groen , ik ben bezig vollidig de shifon eraf te krijgen en zou een nieuwe plaatsen maar heb ik nog verdere gevolgen of niet want heb hier totaal geen verstand van

    1. Tinne Verhelst schreef:

     Bjorn,

     U kan best even contact opnemen met ons kantoor op 0800 266 60 dan kunnen zij u verder helpen.

 11. Saliha Koca schreef:

  Beste,

  De horizontale wc-leiding zit verstopt met allerlei brokjes (urine)steen, het app stond 10jaar leeg. We hebben zelf hogedrukreining geprobeerd maar dit heeft het probleem niet verholpen. Ook enkele vakmanschap ontstoppers geprobeerd maar tevergeefs. Hoe kunnen we dit aanpakken?

  Alvast bedankt voor uw snelle reactie.

  1. Tinne Verhelst schreef:

   Beste,

   We kunnen trachten om dit tijdens een ontstopping met een speciale kop en met de camera deze leiding te ontkalken. Dit is niet altijd mogelijk
   indien voorgaande niet lukt dient de leiding vernieuwd te worden tijdens breekwerken.

 12. KAREL DE DONCKER schreef:

  kan afwas middel dreft ;en blokjes 3IN1 VAATWASTABLETTEN CARREFOUR VOOR VERSTOPPING ZORGEN ???
  BADKAMER EN SPOELBAK IN WC ZIJN VRIJDE DONCKER

  1. Tinne Verhelst schreef:

   Beste,

   Na verloop van tijd kunnen zepen en vetten zich gaan vastzetten in de leidingen waardoor deze verstopt geraken.
   Om zeker te zijn of alle leidingen volledig vrij zijn stellen wij steeds voor om een nacontrole te doen met de camera wanneer we ontstoppen.

 13. Marianne schreef:

  Bedankt voor deze efficiente en milieuvriendelijke tips!!!

 14. Tim VW schreef:

  Had ook een hardnekkige verstopping aan mijn keukenspoelbak en afloop vaatwasmachine die niet opgelost geraakte met bovenstaande voorstellen. Wel toegeven dat ik niet echt een ontstoppingsveer had maar met flexibele electriciteitsbuis en buitenkabel geraakte ik niet ver genoeg… 4 90º bochtjes na elkaar… ten einde raad de uitgang van mijn centraal stofzuigsysteen laten in de buis laten blazen…. alle sifons in huis stonden daarna wel droog maar afloop werkte weer ????

 15. Johan schreef:

  Bedankt voor de tips, wij hadden laatst een verstopping. Hebben alles geprobeerd, uiteindelijk met een veer de verstopping weten op te lossen. Het was wel echt een rotklus.

 16. Jos Weckseler schreef:

  Als t zeker is dat het een balletje is kun je met een goede waterstofzuiger proberen die terug te trekken

 17. Jolien schreef:

  Beste,

  Mijn wcafvoerbuid zit verstopt, waardoor deze gaat lekken in de kruipkelder en we vochtproblemen hebben. Heb al vanalles geprobeerd maar geen succes

  1. Tinne Verhelst schreef:

   Beste,

   graag sturen wij een van onze techniekers ter plaatse om een ontstopping onder hoge druk met behulp van de camera uit te voeren en zo het probleem op te sporen.
   De prijs hiervan bedraagt € 260,00 excl. BTW, hierin inbegrepen zijn de verplaatsingskosten, machinegebruik en het eerste werkuur.

   Opvolgende uren worden aan € 30,00 excl. BTW per gestart kwartier afgerekend.

   In welke gemeente dient dit te gebeuren?
   Zo kunnen wij in de agenda kijken wanneer het past U te komen helpen!

   Met vriendelijke groeten,
   het Rioolkrak Team

 18. Paul Stuit schreef:

  Er zit een soort pinpongbal in de afvoerbuis van de douche.
  Ontstopper werkt niet en een ontstopper veer ook niet.

  Wie o wie heeft de oplossing?

  Paul

  1. Tinne Verhelst schreef:

   Beste,

   graag sturen wij een van onze techniekers ter plaatse om een ontstopping onder hoge druk uit te voeren,
   In welke gemeente dient dit te gebeuren?

  2. Albert Kaufman schreef:

   met de waterstofzuiger aftapen met ductape zodat je maximaal vuvuüm hebt

 19. Goedemorgen Micheal, Wat een goede tips heb je beschreven! Niet alleen heb je ze gegeven maar ook nog is even goed toegelicht :). Vooral tip 3 vind ik erg sterk. Ik merk vaak dat klanten van mij (in Nederland), vaak chemicaliën gebruiken die schade aanrichten aan de afvoer systemen. Door natuurlijke middelen te gebruiken voorkom je dit een groot stuk. Wellicht kan je dit er ook bijzetten?

  Fijne dag! Vriendelijk gegroet, Petra

 20. Luc schreef:

  Beste.
  In badkamer, een van de lavabo’s uitsluitend gebruikt voor poetsen van tanden (!) moet ik in een nieuwe woning nu voor de 3de keer op 4 jaar een volledig dichtgekoekte sifon met zwarte glibberige troep ontstoppen. Dit lijkt me abnormaal en dacht destijds dat dit gecultiveerd werd tgv constant relatief hoge omgevingstemperatuur. Liet dit jaar de vloerverwarming uit maar verstopping is er weer! Gebruikte diameter sifon en afloop is de gebruikelijke 40mm in PVC buis.
  Wil die nu nog eens volledig schoonmaken en dan extra uitspoelen in een azijnoplossing.
  Bedankt voor uw raad

 21. eykens stany schreef:

  De afvoerbuis van spoelbak keuken en wasmachine komen in dezelfde afvoer terecht pvc pn 16 .Wonen in een gehucht waar ng geen riolering is (middeleeuwen in Grobbendonk). Het afvalwater loopt vrij uit in een open put. Ongeveer jaarlijks doet zich een bijna verstopping .met een flexibele buis groen doorzichtig met kleinere diameter ga ik doorheen de afvoer en dan komen ook grote witte stukken stukken mee bij het doorspoelen.( wit kalkachtig) Wat is dit waarvan komt het en hoe kunnen we het vorkomen?

  Dank bij voorbaat , hopeijk heb ik niet te veel gevraagd.

  1. Michael schreef:

   Beste Stany,

   Het wit kalkachtig slib dat u vindt in de leidingen zijn zeepresten die door afkoeling verharden.
   De beste oplossing hiervoor is om u sanitaire leidingen op een sifonput aan te sluiten waardoor de afkoeling van de vetten/zeepresten in de sifonput gebeuren.
   Een sifonput kan je op een makkelijke manier leegscheppen zo wordt het onderhoud een stuk makkelijker.
   Een sifonput heeft drie goede eigenschappen:

   1- de vetten gaan grotendeels in deze put afkoelen en blijven zitten zo gaan de verharde zeepresten bijna niet meer naar de afvoeren lopen en deze zeepresten kan u op een makkelijkere manier verwijderen uit de sifonput.
   2- U plaats dan ook een geurafsluiten waardoor onaangename geurtjes niet meer tot aan de sifons binnenhuis gaan maar worden tegengehouden door deze sifonput (waterslot)
   3- Deze sifonput kan ook gebruikt worden om eventueel de leiding verderdoor te gaan onstoppen alsook naar binnen toe (soort toezichtsputje om een beter onderhoud te kunnen voorzien)

   Ik hoop u hiermee voldoende informatie geven te hebben als u nog vragen heeft mag u hier gerust u vraag plaatsen of ons opbellen op ons gratis nummer 0800/26.660

   Alvast bedankt! Mvg De Rioolkrak

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *