Afvoer verstopt? 5 tips om het zelf snel op te lossen

Oorzaak verstopping

Wat typisch is aan verstoppingen in je afvoer, is dat je er altijd geheel onverwacht mee wordt geconfronteerd en op de minst ideale momenten van de dag.

Je verlangt bijvoorbeeld naar die verfrissende douche na je zware dag werken, je opent de kraan maar je merkt dat het water niet wegstroomt. Daar sta je dan! De afvoer is verstopt.

Met volgende handige, milieuvriendelijke en gemakkelijke tips, kan je het probleem definitief of tijdelijk oplossen. Probeer ze eerst uit vooraleer je een vakman inschakelt.

Tip 1: gebruik de ontstopper

Omdat meestal een verstopping wordt veroorzaakt door een hardnekkige prop vuil, opgehoopt in de sifon. Met de klassieke ontstopper (zuignap op een stok), ga je je afvoer vacuüm trekken zodat allerlei vuil en proppen loskomen van je afvoer. Dit vuil kan je dan meteen doorspoelen.

Werkwijze:

 1. Plak de overloop van de was- of spoelbak dicht met tape. Je kan ook vragen dat iemand het gat van de overloop met een doek dicht houdt zodat er geen lucht binnen geraakt.
 2. Zorg dat er een beetje water in de bak staat om het zuignap-effect te versterken.
 3. Zet de ontstopper over het afvoerputje en maak een paar stevige, pompende bewegingen op en neer.
 4. Trek de zuignap nu los en controleer of het water nu vlot wegspoelt.

 

Tip 2: de sifon schoonmaken

De sifon schoonmaken kan je perfect zelf doen. De Rioolkrak raadt aan dat je dit op regelmatige basis doet. Je vermijdt er vervelende geurtjes mee en vooral een ergere verstopping.

Werkwijze:

 1. Zet het raam open want vieze geuren zullen vrijkomen die anders door het water in de sifon worden tegengehouden door het waterslot.
 2. Trek eventueel schoonmaak handschoenen aan.
 3. Zet eerst een lege emmer of bakje op een dweil en onder je sifon.
 4. Schroef de sifon volledig los met een waterpomptang en maak hem volledig leeg.
 5. Verwijder het vuil uit de sifon en maak meteen ook de afvoerbuis tussen de sifon en het afvoerputje schoon.
 6. Schroef de sifon er weer op en controleer of alles goed vastgeschroefd zit.
 7. Controleer of de afvoer nu wel deftig doorloopt.

Als tip 1 & 2 niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd, wil dit zeggen dat de verstopping verder in de leiding zit. Een verstopping verder in de leiding kun je oplossen met volgende tips.

Tip 3: afvoer milieuvriendelijk ontstoppen

 • Met de waterkoker (enkel bij vetophoping)
  Werkwijze: giet het kokend water door de afvoer en misschien zal de vetophoping letterlijk ‘wegsmelten’ door het kokend water.
 • Met baksoda en azijn
  Als het op de mechanische manier niet lukt om je afvoer te ontstoppen, dan kan je het met baking soda (natrium bicarbonaat) en azijn proberen (dit lukt meestal wel, tenzij er iets in vast zit wat niet kan oplossen).

Benodigdheden:

 • Een kopje baking soda.
 • Een kopje azijn.
 • Heet water.

Werkwijze:

 1. Giet eerst het kopje baking soda in het afvoerputje.
 2. Doe er dan voorzichtig de azijn bij – opgelet! dit gaat bruisen, schuimen en borrelen, dus hou je gezicht er zeker niet boven.
 3. Laat dit papje een kwartiertje inwerken.
 4. Giet er dan kokend water over.

Dit is meestal wel voldoende efficiënt om de verstopping op te lossen. Als het hiermee nog niet verholpen is, kan je dit gerust nog eens opnieuw herhalen. Milieuvriendelijker kan het niet.

Van chemische ontstoppingsmiddelen die je in de meeste doe-het-zelf zaken koopt, is De Rioolkrak zelf geen voorstander. Chemische ontstoppingsmiddelen zijn simpelweg te overbelastend voor het milieu.

Er schuilen nog 2 andere, even ernstig gevaren bij het gebruik van dergelijke chemische ontstoppingsproducten:

 • Explosiegevaar: ga je verschillende chemische soorten mengen, dan verhoog je de kans op explosie door de onvoorziene reacties die de chemische stoffen op elkaar kunnen uitlokken.
 • Beschadiging van luchtwegen tot verbranding toe: stel dat de verstopping na behandeling met een chemisch ontstoppingsmiddel, er nog steeds zit. Je draait nu de sifon af om te kijken waar er nog verstopping kan zitten. Je ademt per ongeluk de vrijgekomen walm van dit gevaarlijke product naar binnen. De gevolgen kunnen je tekenen voor de rest van je leven.

Tip 4: de ontstoppingsveer

Deze tip is opnieuw als de ontstopping verder in je afvoerbuis zit. Met een ontstoppingsveer kan je de afvoerbuis terug vrij maken op een plaats waar je niet meteen bij kan.

Werkwijze:

 1. Maak de sifon opnieuw los.
 2. Druk een ontstoppingsveer door de afvoerleiding.
 3. Maak lange halen met de ontstoppingsveer en druk ze zo ver mogelijk in de afvoerbuis.
 4. Draai de sifon weer vast en controleer of het water in de was- of  spoelbak nu kan wegvloeien.

Tip 5: Voorkom met een simpel zeefje

Door een klein daarvoor gemaakt zeefje in je afvoerputje te zetten, kan je al heel wat verstoppingsleed voorkomen. Je hebt ze tegenwoordig in alle soort materialen: plastiek, rubber, roestvrij chroom,… en perfect passend in je mooie wasbak of douche.

De Rioolkrak hoopt echt dat je aan de hand van de 5 bovenstaande tips een verstopping zelf kan oplossen. Als achteraf blijkt dat je afvoer verstopt blijft, dan is er natuurlijk een ernstiger probleem die meteen vakkundig moet worden aangepakt, meer lees je hierover op onze ontstoppingsdienst pagina.

17 thoughts

 1. Saliha Koca schreef:

  Beste,

  De horizontale wc-leiding zit verstopt met allerlei brokjes (urine)steen, het app stond 10jaar leeg. We hebben zelf hogedrukreining geprobeerd maar dit heeft het probleem niet verholpen. Ook enkele vakmanschap ontstoppers geprobeerd maar tevergeefs. Hoe kunnen we dit aanpakken?

  Alvast bedankt voor uw snelle reactie.

  1. Tinne Verhelst schreef:

   Beste,

   We kunnen trachten om dit tijdens een ontstopping met een speciale knop en met de camera deze leiding te ontkalken. Dit is niet altijd mogelijk
   indien voorgaande niet lukt dient de leiding vernieuwd te worden tijdens breekwerken.

 2. KAREL DE DONCKER schreef:

  kan afwas middel dreft ;en blokjes 3IN1 VAATWASTABLETTEN CARREFOUR VOOR VERSTOPPING ZORGEN ???
  BADKAMER EN SPOELBAK IN WC ZIJN VRIJDE DONCKER

  1. Tinne Verhelst schreef:

   Beste,

   Na verloop van tijd kunnen zepen en vetten zich gaan vastzetten in de leidingen waardoor deze verstopt geraken.
   Om zeker te zijn of alle leidingen volledig vrij zijn stellen wij steeds voor om een nacontrole te doen met de camera wanneer we ontstoppen.

 3. Marianne schreef:

  Bedankt voor deze efficiente en milieuvriendelijke tips!!!

 4. Tim VW schreef:

  Had ook een hardnekkige verstopping aan mijn keukenspoelbak en afloop vaatwasmachine die niet opgelost geraakte met bovenstaande voorstellen. Wel toegeven dat ik niet echt een ontstoppingsveer had maar met flexibele electriciteitsbuis en buitenkabel geraakte ik niet ver genoeg… 4 90º bochtjes na elkaar… ten einde raad de uitgang van mijn centraal stofzuigsysteen laten in de buis laten blazen…. alle sifons in huis stonden daarna wel droog maar afloop werkte weer 😀

 5. Johan schreef:

  Bedankt voor de tips, wij hadden laatst een verstopping. Hebben alles geprobeerd, uiteindelijk met een veer de verstopping weten op te lossen. Het was wel echt een rotklus.

 6. Jos Weckseler schreef:

  Als t zeker is dat het een balletje is kun je met een goede waterstofzuiger proberen die terug te trekken

 7. Jolien schreef:

  Beste,

  Mijn wcafvoerbuid zit verstopt, waardoor deze gaat lekken in de kruipkelder en we vochtproblemen hebben. Heb al vanalles geprobeerd maar geen succes

  1. Tinne Verhelst schreef:

   Beste,

   graag sturen wij een van onze techniekers ter plaatse om een ontstopping onder hoge druk met behulp van de camera uit te voeren en zo het probleem op te sporen.
   De prijs hiervan bedraagt € 260,00 excl. BTW, hierin inbegrepen zijn de verplaatsingskosten, machinegebruik en het eerste werkuur.

   Opvolgende uren worden aan € 30,00 excl. BTW per gestart kwartier afgerekend.

   In welke gemeente dient dit te gebeuren?
   Zo kunnen wij in de agenda kijken wanneer het past U te komen helpen!

   Met vriendelijke groeten,
   het Rioolkrak Team

 8. Paul Stuit schreef:

  Er zit een soort pinpongbal in de afvoerbuis van de douche.
  Ontstopper werkt niet en een ontstopper veer ook niet.

  Wie o wie heeft de oplossing?

  Paul

  1. Tinne Verhelst schreef:

   Beste,

   graag sturen wij een van onze techniekers ter plaatse om een ontstopping onder hoge druk uit te voeren,
   In welke gemeente dient dit te gebeuren?

  2. Albert Kaufman schreef:

   met de waterstofzuiger aftapen met ductape zodat je maximaal vuvuüm hebt

 9. Goedemorgen Micheal, Wat een goede tips heb je beschreven! Niet alleen heb je ze gegeven maar ook nog is even goed toegelicht :). Vooral tip 3 vind ik erg sterk. Ik merk vaak dat klanten van mij (in Nederland), vaak chemicaliën gebruiken die schade aanrichten aan de afvoer systemen. Door natuurlijke middelen te gebruiken voorkom je dit een groot stuk. Wellicht kan je dit er ook bijzetten?

  Fijne dag! Vriendelijk gegroet, Petra

 10. Luc schreef:

  Beste.
  In badkamer, een van de lavabo’s uitsluitend gebruikt voor poetsen van tanden (!) moet ik in een nieuwe woning nu voor de 3de keer op 4 jaar een volledig dichtgekoekte sifon met zwarte glibberige troep ontstoppen. Dit lijkt me abnormaal en dacht destijds dat dit gecultiveerd werd tgv constant relatief hoge omgevingstemperatuur. Liet dit jaar de vloerverwarming uit maar verstopping is er weer! Gebruikte diameter sifon en afloop is de gebruikelijke 40mm in PVC buis.
  Wil die nu nog eens volledig schoonmaken en dan extra uitspoelen in een azijnoplossing.
  Bedankt voor uw raad

 11. eykens stany schreef:

  De afvoerbuis van spoelbak keuken en wasmachine komen in dezelfde afvoer terecht pvc pn 16 .Wonen in een gehucht waar ng geen riolering is (middeleeuwen in Grobbendonk). Het afvalwater loopt vrij uit in een open put. Ongeveer jaarlijks doet zich een bijna verstopping .met een flexibele buis groen doorzichtig met kleinere diameter ga ik doorheen de afvoer en dan komen ook grote witte stukken stukken mee bij het doorspoelen.( wit kalkachtig) Wat is dit waarvan komt het en hoe kunnen we het vorkomen?

  Dank bij voorbaat , hopeijk heb ik niet te veel gevraagd.

  1. Michael schreef:

   Beste Stany,

   Het wit kalkachtig slib dat u vindt in de leidingen zijn zeepresten die door afkoeling verharden.
   De beste oplossing hiervoor is om u sanitaire leidingen op een sifonput aan te sluiten waardoor de afkoeling van de vetten/zeepresten in de sifonput gebeuren.
   Een sifonput kan je op een makkelijke manier leegscheppen zo wordt het onderhoud een stuk makkelijker.
   Een sifonput heeft drie goede eigenschappen:

   1- de vetten gaan grotendeels in deze put afkoelen en blijven zitten zo gaan de verharde zeepresten bijna niet meer naar de afvoeren lopen en deze zeepresten kan u op een makkelijkere manier verwijderen uit de sifonput.
   2- U plaats dan ook een geurafsluiten waardoor onaangename geurtjes niet meer tot aan de sifons binnenhuis gaan maar worden tegengehouden door deze sifonput (waterslot)
   3- Deze sifonput kan ook gebruikt worden om eventueel de leiding verderdoor te gaan onstoppen alsook naar binnen toe (soort toezichtsputje om een beter onderhoud te kunnen voorzien)

   Ik hoop u hiermee voldoende informatie geven te hebben als u nog vragen heeft mag u hier gerust u vraag plaatsen of ons opbellen op ons gratis nummer 0800/26.660

   Alvast bedankt! Mvg De Rioolkrak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *