Share

Afvoer verstopt? 5 tips om het zelf snel op te lossen

Oorzaak verstopping

Wat typisch is aan verstoppingen in je afvoer, is dat je er altijd geheel onverwacht mee wordt geconfronteerd en op de minst ideale momenten van de dag.

Je verlangt bijvoorbeeld naar die verfrissende douche na je zware dag werken, je opent de kraan maar je merkt dat het water niet wegstroomt. Daar sta je dan! De afvoer is verstopt.

Met volgende handige, milieuvriendelijke en gemakkelijke tips, kan je het probleem definitief of tijdelijk oplossen. Probeer ze eerst uit vooraleer je een vakman inschakelt.

Tip 1: gebruik de ontstopper

Omdat meestal een verstopping wordt veroorzaakt door een hardnekkige prop vuil, opgehoopt in de sifon. Met de klassieke ontstopper (zuignap op een stok), ga je je afvoer vacuüm trekken zodat allerlei vuil en proppen loskomen van je afvoer. Dit vuil kan je dan meteen doorspoelen.

Werkwijze:

 1. Plak de overloop van de was- of spoelbak dicht met tape. Je kan ook vragen dat iemand het gat van de overloop met een doek dicht houdt zodat er geen lucht binnen geraakt.
 2. Zorg dat er een beetje water in de bak staat om het zuignap-effect te versterken.
 3. Zet de ontstopper over het afvoerputje en maak een paar stevige, pompende bewegingen op en neer.
 4. Trek de zuignap nu los en controleer of het water nu vlot wegspoelt.

Tip 2: de sifon schoonmaken

De sifon schoonmaken kan je perfect zelf doen. De Rioolkrak raadt aan dat je dit op regelmatige basis doet. Je vermijdt er vervelende geurtjes mee en vooral een ergere verstopping.

Werkwijze:

 1. Zet het raam open want vieze geuren zullen vrijkomen die anders door het water in de sifon worden tegengehouden door het waterslot.
 2. Trek eventueel schoonmaak handschoenen aan.
 3. Zet eerst een lege emmer of bakje op een dweil en onder je sifon.
 4. Schroef de sifon volledig los met een waterpomptang en maak hem volledig leeg.
 5. Verwijder het vuil uit de sifon en maak meteen ook de afvoerbuis tussen de sifon en het afvoerputje schoon.
 6. Schroef de sifon er weer op en controleer of alles goed vastgeschroefd zit.
 7. Controleer of de afvoer nu wel deftig doorloopt.

Als tip 1 & 2 niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd, wil dit zeggen dat de verstopping verder in de leiding zit. Een verstopping verder in de leiding kun je oplossen met volgende tips.

Tip 3: afvoer milieuvriendelijk ontstoppen

 • Met de waterkoker (enkel bij vetophoping)
  Werkwijze: giet het kokend water door de afvoer en misschien zal de vetophoping letterlijk ‘wegsmelten’ door het kokend water.
 • Met baksoda en azijn
  Als het op de mechanische manier niet lukt om je afvoer te ontstoppen, dan kan je het met baking soda (natrium bicarbonaat) en azijn proberen (dit lukt meestal wel, tenzij er iets in vast zit wat niet kan oplossen).

Benodigdheden:

 • Een kopje baking soda.
 • Een kopje azijn.
 • Heet water.

Werkwijze:

 1. Giet eerst het kopje baking soda in het afvoerputje.
 2. Doe er dan voorzichtig de azijn bij – opgelet! dit gaat bruisen, schuimen en borrelen, dus hou je gezicht er zeker niet boven.
 3. Laat dit papje een kwartiertje inwerken.
 4. Giet er dan kokend water over.

Dit is meestal wel voldoende efficiënt om de verstopping op te lossen. Als het hiermee nog niet verholpen is, kan je dit gerust nog eens opnieuw herhalen. Milieuvriendelijker kan het niet.

Van chemische ontstoppingsmiddelen die je in de meeste doe-het-zelf zaken koopt, is De Rioolkrak zelf geen voorstander. Chemische ontstoppingsmiddelen zijn simpelweg te overbelastend voor het milieu.

Er schuilen nog 2 andere, even ernstig gevaren bij het gebruik van dergelijke chemische ontstoppingsproducten:

 • Explosiegevaar: ga je verschillende chemische soorten mengen, dan verhoog je de kans op explosie door de onvoorziene reacties die de chemische stoffen op elkaar kunnen uitlokken.
 • Beschadiging van luchtwegen tot verbranding toe: stel dat de verstopping na behandeling met een chemisch ontstoppingsmiddel, er nog steeds zit. Je draait nu de sifon af om te kijken waar er nog verstopping kan zitten. Je ademt per ongeluk de vrijgekomen walm van dit gevaarlijke product naar binnen. De gevolgen kunnen je tekenen voor de rest van je leven.

Tip 4: de ontstoppingsveer

Deze tip is opnieuw als de ontstopping verder in je afvoerbuis zit. Met een ontstoppingsveer kan je de afvoerbuis terug vrij maken op een plaats waar je niet meteen bij kan.

Werkwijze:

 1. Maak de sifon opnieuw los.
 2. Druk een ontstoppingsveer door de afvoerleiding.
 3. Maak lange halen met de ontstoppingsveer en druk ze zo ver mogelijk in de afvoerbuis.
 4. Draai de sifon weer vast en controleer of het water in de was- of  spoelbak nu kan wegvloeien.

Tip 5: Voorkom met een simpel zeefje

Door een klein daarvoor gemaakt zeefje in je afvoerputje te zetten, kan je al heel wat verstoppingsleed voorkomen. Je hebt ze tegenwoordig in alle soort materialen: plastiek, rubber, roestvrij chroom,… en perfect passend in je mooie wasbak of douche.

De Rioolkrak hoopt echt dat je aan de hand van de 5 bovenstaande tips een verstopping zelf kan oplossen. Als achteraf blijkt dat je afvoer verstopt blijft, dan is er natuurlijk een ernstiger probleem die meteen vakkundig moet worden aangepakt, meer lees je hierover op onze ontstoppingsdienst pagina.