Share

Zie jij ze wel eens vliegen?

Van die kleine vliegjes, 2mm tot 6mm groot, behaard op de vleugels, grijs tot heel lichtgrijs van kleur. Ze vliegen rond in het huis, verzamelen aan de gootsteen in de keuken, aan het bad, aan afvoerputjes of aan de septische put.

De Rioolkrak vreest dat je te maken hebt met de fameuze rioolvlieg

Deze rioolvliegjes worden ook wel motvlieg, filtervlieg, afvoerbuisvlieg en aalputmug genoemd. Op zich hebben deze vliegjes de unieke functie om de ontbinding van organisch materiaal te versnellen dankzij de larven.

Hun natuurlijke biotoop zijn plaatsen waar het vochtig en koud is: rioleringen bijvoorbeeld. Erger is wanneer dat die rioolvliegjes in je huis rond beginnen vliegen want dan heb je ongetwijfeld te maken met een lek of een scheur in je riolering. Snel optreden is de boodschap. Waarom?

Je riool lek of rioolscheur moet dringend hersteld worden anders raakt je riolering verstopt. Ondertussen weet je al wat dit concreet betekent:

  • Tal van ongemakken zoals storing van je dagelijks comfort, verstopte WC, water dat niet wegstroomt in je lavabo, bad, gootsteen,…
  • Je krijgt er bovenop die hinderlijke afvoer geur.

Door een lek of een breuk in je riolering, ontstaat er een soort drab. Het is een vieze sliblaag van water en zand. Dé ideale voedingsbodem voor de larven van rioolvliegjes. Eens ontpopt, verspreiden pasgeboren rioolvliegjes zich heel snel in het huis en worden ze een echte plaag.

Rioolvliegjes of motvliegen leven op organisch voedsel (rioolschimmels) en ziekte overbrengende bacteriën. Dit ongedierte wordt zo de ideale verspreider van vieze bacteriën waardoor je eigen gezondheid ernstige schade kan oplopen. Denk aan allergische reacties maar ook ernstig ziek worden. Het bestrijden van deze plaag, doe je best niet zelf. Je loopt immers gevaar op besmetting.

Wil je snel verlost worden van deze vervelende rioolvliegjes?

De Rioolkrak is een krak in zijn vak. En ons vak is alles wat te maken heeft met riolering, ruiming, ontstopping en regenwaterrecuperatie.